Knowit Secure

Vi gjør IT sikrere!

Velkommen Jan

Jan Bjørnsen begynte i Knowit Secure i oktober 2016. Han svarer følgende på hvorfor han begynte hos oss.

«Jeg har hatt en mangslungen karriere hvor jeg har jobbet i både privat næringsliv, bank janog store og små rådgivningsselskap som programmerer, utvikler, prosjektleder, sikkerhetsansvarlig, IT-sjef, revisor og rådgiver. I de siste 7 årene har jeg drevet helt for meg selv. Det har vært morsomme år med hovedfokus hos en kunde som hadde utkontraktert IT-driften og trengte noen som kunne hjelpe til med å omskolere egne driftsfolk til å bli IT-forvaltere, samtidig som driftskontraktøren trengte noen til å etablere gode driftsprosesser for dem. Jeg fikk derfor jobbe med både strategiske valg, taktiske planer og operative prosesser hos begge to. I 2013 byttet man driftsleverandør, og jeg gjorde mye av samme jobben om igjen.

Men nå føltes det riktig å komme inn i et litt større miljø. Og da Knowit Secure søkte etter erfarne folk fant jeg det riktig å søke. Det er jo ikke alle selskaper som er åpne for «gamle gubber» og jeg har ofte opplevd at HR-folk leser CV-er som bibelen. De søker gjerne etter folk med universitetutdannelse, men det fantes ikke noen slik utdannelse da jeg gikk på ingeniørhøgskolen. Men i 2012 skrev jeg en lærebok om IT-styring og –kontroll. – Så sant nok har jeg ikke universitetsutdannelse innen IT-styring, men jeg har skrevet læreboka. Det klarer ikke HR-folk å forstå» humrer Jan.

Nå har han fokus på hvordan Knowit Secure kan bli enda mer profesjonelle og hvordan man kan bygge kunnskap og kompetanse internt i Knowit-konsernet rundt dette med informasjonssikkerhet, og i et større perspektiv IT-styring og –kontroll, etterlevelse av lovkrav og risikostyring som en helhetlig og integrert plattform for alle i selskapet.

«Dette er hva jeg jobber med hos kunder hver dag; et helhetlig perspektiv som gjør at informasjonssikkerhet inngår som en naturlig del av det arbeidet alle gjør i selskapet. «Security by design» i et prosjekts oppstartsfase, informasjonssikkerhet som en naturlig faktor hos utviklerne som lager funksjonelle og sikre løsninger, sikring av sluttproduktene i testingen før produksjonssetting og alle de administrative, ikke-tekniske faktorene man skal tenke på når prosjektet er ferdig og den tekniske løsningen legges i produksjon … Informasjonssikkerhet er en rød tråd som ikke må glemmes under noen av fasene.», sier  Jan.

Men hvor kommer du fra og hvor ønsker du  å gå?

«Vel, personlig kommer jeg fra Lier hvor jeg har bodd de siste 30 årene, der har jeg familie og barn som etter hvert har blitt godt voksne, nå er det bare yngstejenta som blir ferdig på videregående til sommeren som bor hjemme. Jeg har en kone som driver sin egen massasjeklinikk, mens jeg har levd et omflakkende liv som rådgiver og konsulent for selskaper i Skandinavia. Det har gitt meg mulighet til å jobbe for Telia Sonera i Finland og Sverige med å innføre risikoanalyseverktøy, etablere strategisk sikkerhet som stabsfunksjoner i DNB (Norge) og Lantmännen (Sverige/Skandinavia), CISO hos Statkraft og Det norske oljeselskap. Faglig sett var jeg programmerer, utvikler og IT-sjef i Protan/Pronova Biopolymer i Drammen i ca. 6 år, før jeg ble IT-revisor i Den norske Postbank og senere IT Sikkerhetsansvarlig i Postbanken. Deretter gikk ferden til Coopers & Lybrand som senior rådgiver og manager. Derfra har jeg fra slutten av forrige århundre drevet i mindre selskaper, enten 2-3 mannsbedrifter opp til selskaper med 30-50 ansatte hvor jeg har stort sett hatt ansvar for arbeidsmetodikk og kompetanseansvar. Jeg har min base i ISACA (IT revisor-foreningen) og rammeverktøyet COBIT som jeg har brukt aktivt hos alle mine kunder og gjerne vært lærer for folk som ønsker å sertifisere seg som IT revisor (CISA-Certified IT Auditor) eller CISM (Certified Information Security Manager). Jeg har vært foredragsholder på forskjellige konferanser i ISACA-regi, noe som jeg synes har vært morsomt og utfordrende.»

Men hva synes du er utfordrende med IT- og Informasjonssikkerhet?

«Vel, som du forstår av min bakgrunn er jeg mer en «IT-potet» enn en IT- sikkerhetsguru. Jeg liker å jobbe med de strategiske valgene som en virksomhet må ta, lage taktiske planer for hvordan dette skal operasjonaliseres og så bistå med å implementere verktøy og arbeidsprosesser som gjør at informasjonssikkerhet blir ivaretatt i hele organisasjonen. Selv om jeg fortsatt kan sitte å diskutere tekniske løsninger og hvilken policy som bør settes i en brannmur, så er den dype tekniske forståelsen av en løsning noe jeg glatt overlater til andre og gjerne yngre krefter som synes slikt er gøy å bore seg ned i. Jeg liker å jobbe med mennesker og holdninger og få plassert GCR (Governance, Compliance,Risk) på en praktisk og pragmatisk måte som virker i en organisasjon.  Gjerne ved å lære opp en eller flere personer som kan overta og videreføre arbeidet når jeg takker for meg og går ut døren.»

Hva gjør du utenom jobben? Har du noen hobbyer?

«Rent faglig har jeg brukt mye tid på ISACA. Der meldte jeg meg inn i 1994 og hadde 3 perioder à 2 år som sekretær før jeg ble formann i Standard- og Forskningskomiteen i en periode. Der er jeg fortsatt med som komite-medlem og «sjuende far i huset».

På privaten har jeg en viss forkjærlighet for veteranbiler og ca. 80 biler fra 50-, 60-, 70- og 80-tallet stående hos meg i Lier. Ca. 30 av dem har skilter på, og jeg driver stadig og tar fram biler, setter dem i teknisk stand og får dem gjennom EU-kontrollen.  For øyeblikket har jeg inntaksstopp etter sterk anbefaling av kona som er den fornuftige av oss, så nå går det jeg har av ledig tid til å sette i stand bilene som venter på en gjennomgang. Jeg holder på med en Ford Anglia fra 1957 og en 1963 Humber Sceptre nå i vinter, så vi får se hvor mange biler jeg får skilter på til sommeren.  Jeg har også en del «nymotens» biler som resten av familein bruker og som jeg må stå for vedlikeholdet av, så problemer med sysselsetting har jeg ikke.» smiler Jan.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

Informasjon

Dette innlegget ble postet den januar 24, 2017 av i Generelt, Våre ansatte.

Siste blogg innlegg

Følg oss på twitter

Skriv inn e-post adresse for å følge denne bloggen og få beskjed på mail når det er nye blogg innlegg.

%d bloggere like this: